Blogs

Tips voor ergonomisch zitten

ergonomisch zitten

Tips voor ergonomisch zitten

Je hebt vast wel eens gehoord van ergonomisch zitten en wordt al onzeker als de ene na de andere collega er extreem actief mee bezig is. Maar wat is ergonomisch zitten nou precies? En waarom is dat dan zo belangrijk? Ik leg je uit hoe dat zit...

 

Wat is ergonomisch zitten?

Ergonomische zitten in een zithouding die gezond en veilig is om jouw werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Tijdens het rgonomische zitten neem je een zogenoemde ergonomische zithouding aan. Hier kun je verschillende hulpmiddelen bij gebruiken, maar daarbij is het belangrijk om deze middelen passend te maken op jouw houding.

Zo neem je een ergonomische zithouding aan:

1. Zorg dat je heupen iets hoger zitten dan je knieeen

2. Zorg dat je onderarm ten op zichte van je bovenarm in een hoek van 90 graden zit. 

3. Plaats je toetsenbord op armlengte afstand en op 10 cm van de rand

4. Zorg dat je hoofd rechtop zit in het verlengde van je wervelkolom en er geen grote bolling in je rug zit.

Kijk voor de juiste zithouding hieronder (van fout naar goed) :

 

 

 

Nadelen verkeerde zithouding

Wanneer je niet ergonomisch zit, kan je daar rug en nekklachten door krijgen. Dit is veruit de nummer 1 meest voorkomende klacht tijdens het werken. Deze klachten worden veroorzaakt door een verkeerde zithouding of slecht meubilair. Ook zorgt een slechte zithouding voor meer vermoeidheid en verslechterd dit te concentratie. De pijn vraagt veel energie waardoor je sneller moe bent en minder concentratie hebt. Je werkdag is daardoor minder productief en je verspilt daarmee veel tijd. Ook je baas zal er niet blij mee zijn, want waarom een werknemer moeten betalen voor 50% van zijn geleverde werk?

Gelukkig bestaan er oplossingen voor...

 

5 tips bij ergonomisch zitten:

1. Zorg dat je uitgerust bent! Zo kan je makkelijker de juiste houding aannemen en voorkom je pijn in de rug en nek. 

2. Neem een ergonomische zithouding aan. Zoals hierboven beschreven is het enorm belangrijk om ergonomisch te zitten en heeft het veel voordelen wanneer je deze houding aanneemt. 

3. Kies een verstelbaar bureau. Zo kan je met jou ogen op dezelfde hoogte zitten als jouw beeldscherm en jouw armen in een hoek van 90 graden laten rusten op het bureau. 

4. Een nog leukere tip is om een zitbal te bestellen. Dit zorgt voor een ergomische zithouding en je verbrandt ook nog eens calorieen tijdens het zitten. Gebruik het ook eens als je work-out bal in je pauze. win-win situatie!

5. Doe oefeningen tussen het werken door. Zo blijven je hersenen scherp en actief en hoef je na het werk niet nog uren door te brengen in de sportschool. 

 

Ergonomische zitballen

Er zijn bureaustoelen die je in kunt stellen op jouw houding, maar dan is het alsnog niet gezond om heel de dag te zitten. Ook krijg je dan snel 'platte billen' en ben je snel uitgekeken op jouw bureaustoel. 

Kies eens voor een ergonomische zitbal. Door de vorm blijf je tijdens het zitten rollen met de bal en verbrandt je tijdens het zitten calorieen. Wist jij dat dit kon?   

Het verbeterd ook je concentratie en effectiviteit tijdens een werkdag, doordat je beweegt terwijl ze zit. Zo blijven je hersenen actief en is de concentratie langer. De zitbal is van een ovale vorm gemaakt, zodat deze niet wegrolt wanneer je er op wil gaan zitten en dus veilig is in het gebruik. Daarbij is de zitbal licht van gewicht en zit er een handvat aan de zijkant om de bal makkelijk te verplaatsen. 

Alle ins- en outs over een zitbal? Lees dan hier verder!

Ook kan je deze tussendoor gebruiken als workout bal. Want afwisseling en beweging blijven erg belangrijk, ook tijdens ergonomisch zitten. Er bestaan hele inspirerende workout met een zitbal. Bij Fruscle krijg je een workout gids er gratis bij, van begin tot het eind uitgelegd en voor ieder niveau verschillende oefeningen. 

Wil je meer weten? Of wil je de zitbal gewoon zo snel mogelijk in huis hebben? Klik dan hier